Ekonomi

Azeri milletvekilleri İzmir’i sınır dışı etti

Türkiye-Azerbaycan ortasında dış ticaret 5 milyar doları buluyor

Kendileri; Türkiye ile Azerbaycan’ı “Tek Devlet, İki Millet” olarak tanımlayan güçlü bağlara bir yenisi daha eklendi. İzmir, 40 günün ortasında Azerbaycan Millet Meclisi’nden iki meclis grubunu ağırladı.

Azerbaycan heyeti önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım’ı ardından da İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret etti. Azerbaycan heyetinin üçüncü durağı Yeşilova Ehlibeyt Cami Derneği oldu. Öğleden sonraki programda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile görüşmeye gelen Azerbaycanlı Milletvekilleri, İzmir Milletvekili İzmir’in katılımıyla düzenlenen Türkiye’nin 100. Yıldönümü ve Azerbaycan’ın 105. Yıldönümü etkinliklerine katıldı. AK Parti Dış İlişkiler Komisyonu, İzmir Milletvekili Ceyda Çankırı’dan ayrıldı. gösterdi.

Azeri Parlamenterler Grubu’na İzmir programı boyunca mentorluk yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yürütme Konseyi Başkanı Hayrettin Uçak, orta sahada yoğun ilginin olumlu yansımalarını gördüklerini söyledi. Azerbaycan ve Türkiye dış ticaret rakamları konusunda iki ülke arasında ortada.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dış ticaret hacminin 2022’de 3 milyar doları aştığının bilgisini veren Lider Uçak, “2023’e keyifli bir giriş yaptık. 2023’ün ilk çeyreğinde dış ticaretimiz yüzde 10 artarak 811 milyon dolardan 892’ye çıktı. milyon dolar. İki kardeş ülke arasındaki dış ticaret hacminin artması bizleri mutlu ediyor. Birbirimizin eksiklerini tamamlıyor, yerli ve milli üretime katkı sağlıyoruz. Azeri milletvekillerinin ikinci kümesini 40 gün ortasında İzmir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Türkiye’de seçim sürecinin tamamlanmasının ardından Türk milletvekillerinden oluşan bir heyetin Azerbaycan’a dönüş ziyareti yapması için çaba göstereceğiz.”

Yeni Azerbaycan Partisi’nin meclis heyetine Milletvekili Hikmet Mammadov başkanlık ederken, heyette milletvekilleri Fatma Yıldırım, Becerikli Abbaszade, Elman Nasirov ve Sahib Aliyev yer aldı.

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerine ilişkin görüşlerini paylaşan Heyet Başkanı ve Yardımcısı Hikmet Mammadov, Türkiye’nin bir seçim sürecinden geçtiğini ve Türk halkının tüm dünyaya demokrasi dersi verdiğini söyledi. çünkü seçimlere katılımları yüksek. Mammadov, “Türkiye’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, hüznümüz hüznümüzdür’ demiştir. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Tek millet, tek yumruk’ sözleriyle düşüncelerini paylaştı. Tarihin milletimize yüklediği misyonu hep birlikte yerine getiriyoruz.”

Türkiye ve Azerbaycan’ın yıldönümleri kutlandı

Daha sonra heyet, Haydar Aliyev’in Karşıyaka Haydar Aliyev Parkı’ndaki büstüne çiçek bırakarak saygı duruşunda bulundu. Akşam programında Azerbaycan milletvekilleri Türkiye’nin 100. Yıldönümü ve Azerbaycan’ın kuruluşunun 105. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlikte konuşan Azerbaycan Delegasyon Başkanı Hikmet Mammadov, Azerbaycan Devlet Lideri İlham Aliyev’in selamlarını İzmir’e getirdiklerini ve Azerbaycan’ın 105. yılı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını birlikte kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak; Konuşmasında Azerbaycan heyetini İzmir’de görmekten mutluluk duyduklarını kaydetti. Azerbaycanlı milletvekillerinin İzmir’e gösterdiği ilginin çok değerli olduğunu ifade eden Uçar, “Azerbaycan’ı hem diplomatik açıdan hem de iki ülke cumhurbaşkanlarının birliği açısından tek millet olarak görüyoruz. İlham Aliyev’in dediği gibi biz tek yumrukuz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-catalpinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu