Ekonomi

Cengiz Enerji’nin Sirdaryo Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nde ticari satış başladı

ÖZBEKİSTAN’DAKİ HEYETİ GÜÇ, 480 MEGAVATA ULAŞTI

Türkiye’deki güç yatırımlarıyla özel dala öncülük eden Cengiz Güç, yurt dışında da güç arz güvenliğine katkıda bulunuyor. Taşkent’in akabinde Sirdaryo kentindeki doğal gaz kombine çevrim santralinde ticari satışa başlayan Cengiz Enerji’nin Özbekistan’daki şurası gücü toplam 480 megavata ulaştı.

Cengiz Holding’in küme şirketlerinden Cengiz Güç; Türkiye’de olduğu üzere bölgenin güç tedarikinde de kıymetli aktör olmayı sürdürüyor. Yurt dışındaki yatırımlarına devam eden Cengiz Enerji’nin Özbekistan’ın Sirdaryo kentindeki doğal gaz kombine çevrim santralinde ticari satış başladı. Özbekistan’ın Başbakan Yardımcısı ve Güç Bakanı Jurabek Mirzamakhmudov’un ticari üretime açtığı tesisin 240 megavat heyeti gücü bulunuyor.

Cengiz Holding Güç Küme Lideri Ahmet Cengiz, pandemi devriyle birlikte tüm dünyanın gündemine yerleşen güç verimliliği ve çeşitliliği konusunda çalışmalarını artırdıklarını belirterek, “Bu kapsamda odağımızda yakın coğrafyadaki ülkeler de var. Bu ülkelere enerji üretimi konusundaki tecrübelerimizi aktarırken aynı zamanda enerji arz güvenliğine de destek oluyoruz” diye konuştu. Önümüzdeki periyotta de yatırımlara devam edeceklerinin altını çizen Cengiz, şöyle devam etti: “Özbekistan’ın başşehri Taşkent’te yılın başında üretime başlayan 240 megavat şurası güce sahip birinci doğal gaz çevrim santralinin akabinde, 29 Mart’ta temel atma merasimini gerçekleştirdiğimiz Sirdaryo’daki santralimizde, 8 ay üzere kısa bir müddette ticari satışlara başlamanın heyecanını ve memnunluğunu yaşıyoruz. Kentin mahallî iktisadına ve güç kesimindeki gelişimine katkıda bulunacak bu ikinci santralle birlikte Özbekistan’daki şurası gücümüz de 480 megavata ulaştı. Bu büyüklük, yaklaşık 950 bin hanenin elektrik tüketimine karşılık geliyor. Her iki santral de hem azamî hem de en az yükte son derece verimli çalışıyor. Kısa müddette azamî yüke çıkabilmesi ve modüler yapısının getirdiği süratli bakım imkanı bize değerli avantajlar sağlıyor.”

KURULUMDA 700 KİŞİ ÇALIŞTI

Sadece Sirdaryo’nun değil tüm ülkenin ulusal güç arzına katkıda bulunmayı amaçlayan doğal gaz çevrim santrali, 70 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. Santralin kurulumunda, en kalabalık devirde ortalarında Türk mühendislerin de bulunduğu 700 kişi çalıştı. Bu sayı üretim sürecinde, yüklü Özbekistan’dan yapılacak istihdamlarla 100 kişi olarak devam edecek. Cengiz Güç, yap-işlet modeliyle 25 yıl boyunca elektrik üretecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu