Haber

Erdoğan açıkladı: Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 418’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayarak, “Hastanelerimizde 13 bin 208 yaralımızın tedavisi sürüyor.”

AFAD binasında gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, depremlerle ilgili “Dünyadaki tüm uzmanların ittifakıyla büyüklüğü ve yıkıcılığı olağanüstü bir doğa olayı olarak değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde yaklaşık 369 bin binada bulunan 1 milyon 850 bin konut ve iş yerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerince denetlendiğini belirten Erdoğan, “İlk belirlemelere göre 47 bin binada 211 bin konut bulunuyor. Deprem bölgesinde yıkılmış olduğu tespit edilenler, derhal yıkılacak ve ağır hasar görecek.” dedi.

Erdoğan, yıkılan binaların yüzde 98’inin 1999’dan önce inşa edildiğini iddia etti.

Mart başı itibari ile 30 bin konutun inşaatına başlayacaklarını da ifade eden Erdoğan, “Depremin yıktığı, oturulamaz hale getirdiği her evi, her iş yerini yeniden yaparak hak sahiplerine teslim edeceğiz. ” Erdoğan, “Fay hatlarından uzağa yapacağımız tüm konutların inşaatına birkaç ay içinde kademeli olarak başlanacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçları için 100 bin lira bağışlayacaklarını söyledi.

Erdoğan, “Bankacılık sektörümüz 2022 kârının belli bir yüzdesini depreme ayırdı, an itibariyle 50 milyar lira civarında.” AFAD’a yurt içinde ve yurt dışında yapılan 8,3 milyar liralık yardımın tamamını deprem bölgesi için kullanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kabine toplantısına katılan kabine üyeleri ve kamu görevlileri olarak depremzedeler için AFAD’a toplam 136 milyon 589 bin lira bağış yapılmasına karar verdik.”

Türkiye, KKTC ve Azerbaycan’da 15 Şubat saat 20.00’de “Tek yürek Türkiye” sloganıyla yardım kampanyası düzenleneceğini belirten Erdoğan, bölgedeki barınma faaliyetlerine ilişkin de, “Depremde kurulan çadır sayısı arttı. bölge 175 bin, konteyner sayısı ise 5 bin 400. geçti” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında muhalefeti de hedef aldı: “Maalesef birlik olup tek parça hareket etmemiz gereken bir dönemde Türkiye’de siyaset, belli bir kesim, yani ana muhalefet, ne yazık ki, önemli ölçüde bozuldu. .”

Detaylar geliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu