Ekonomi

FTC, Novo’nun Ozempic’i gibi ilaç şirketlerinin patentlerine yönelik eylemlerini yoğunlaştırıyor; uzmanlar görüş bildiriyor

Salı günü Federal Ticaret Komisyonu (FTC) “değersiz” olarak nitelendirdiği çok sayıda patente karşı harekete geçtiğini duyurdu. Bu patentler, Novo Nordisk’in yüksek kar getiren ilaçları Ozempic, Saxenda ve Victoza da dahil olmak üzere ticari markalı 20 farmasötik ürünle bağlantılı.

Düzenleyici kurum bu patentlerin yanlış listelendiğini ya da hiç listelenmemesi gerektiğini iddia ediyor. Bu adım, Turuncu Kitap’ta yer alan ve markaya eşdeğer olmayan ilaçların piyasaya sürülmesini engelleyen gayrimeşru olduğunu düşündüğü girdilerin değiştirilmesi ya da silinmesine yönelik daha geniş çaplı girişiminin bir parçasıdır. Turuncu Kitap, Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) onaylanmış ilaçlara ilişkin patent bilgilerini kaydettiği bir yayındır.

FTC Başkanı Lina Khan yaptığı duyuruda, “İlaç firmaları bu değersiz patentleri kaydederek rekabeti engellemekte ve reçeteli ilaçların fiyatlarını artırarak Amerikalıların bağımlı oldukları ilaçlar için fahiş maliyetlerle karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır” dedi.

“FTC, bu değersiz patent başvurularına itiraz ederek, bu yasadışı uygulamalarla mücadele etmekte ve Amerikalıların ihtiyaç duydukları ilaçlara uygun maliyetli ve yenilikçi alternatiflere hızlı bir şekilde erişebilmelerini sağlamaktadır.”

TD Cowen’daki finansal analistler FTC’nin eylemlerini şöyle yorumladı:

“Novo’nun açıklamaları doğrultusunda, Amerika Birleşik Devletleri’nde semaglutide bazlı ilaçların pazar münhasırlığının, ilaç maddesinin birincil patentinin Aralık 2031’de sona ermesinin ardından sona ermesini bekliyoruz.”

“FTC’nin Ozempic, Wegovy ve Rybelsus için en güçlü savunmayı sağlayan bu spesifik patente itiraz etmediği göz önüne alındığında, FTC’nin bu son eylemi nedeniyle tehdit altında olmadığı görülüyor.”

Ayrıca, korumasını 2033 yılına kadar uzatabilecek bir Ozempic kullanım yöntemi patenti olan 10,335,462 numaralı patent de FTC tarafından takip edilmiyor.

Bu makale AI’nin yardımıyla oluşturulmuş ve çevrilmiştir ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu