Hersek Lagününde kuş türü 248’e yükseldi
Hersek Lagününde kuş çeşidi 248’e yükseldi
YALOVA Yalova’nın Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü’nde, son olarak bıyıklı baştankara ve yeşil papağan kuş türleri gözlemlendi. Lagündeki son gözlemelerle tür sayısı 248’e çıktı.
Hersek Lagünü’nde, ana yola yakın sazlıkların ortasında bıyıklı baştankara ve kıyı kısmı ormanlık alanda ise yeşil papağan gözlemlendi. Cumhurbaşkanlığı kararı ile kesin korunacak hassas alan olarak da tescil edilen lagünde, kuş cinsindeki artışla ilgili açıklamalarda bulunan Altınova Belediye Lideri Metin Oral, “Her sene bir iki çeşidimiz daha buraya konuk oluyor. Hasebiyle bu da bizi nitekim sevindiriyor. Bu sene son bir haftada 2 çeşidimiz daha geldi. Münasebetiyle çeşit sayımızı 248’e çıktı. Bu çok ciddi bir rakama bizim gölümüz için. Bizi de sevindiriyor açıkçası. Burası artık kuşlarımız içi bir konaklama yeri ve vatandaşlarımız için de çok güzel bir kuş cenneti. Benim tabirimle ‘kuş oteli’. Bütün vatandaşlarımızı, özellikle öğrencileri bu kuş türlerini görmeye davet ediyorum. Gölümüzün en renkli simaları da flamingolarımız. Bu sene çok fazla sayıda ve erken geldiler. İnşallah sezon boyunca da burada kalacaklar” dedi.
Lagün avlak alanında turizm destinasyonuna dönüştü
Hersek Lagünü’nde bu yıl 60 bin civarında ziyaretçinin ağırlandığını söz eden Oral, “Bu alan geçmişte 2004’lerde resmi olarak devletin sunduğu bir avlak yeriydi. O günden bu güne sit alanı ilan edildi. Cumhurbaşkanımız tarafından koruma altına alındı. Şu anda tamamen kuş gözlem alanı. Kuşların bir barınak alanı. Aynı zamanda doğa severlerin gelip güzel bir gün geçireceği bir turizm alanına, doğayla ilgili bir alan döndü” sözünü kullandı.
Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül ise gözlemlenen yeni kuş çeşitleri hakkında bilgi verdi. 246 cins sayısının bıyıklı baştankara ve yeşil papağan ile 248’e yükseldiğini kaydeden Bülbül, “Bıyıklı baştankara gözlemledik. Bu kuş burayı geçit olarak kullanıyor. Birkaç gün kalıp yoluna devam ediyor.
Onun ardından aslında bu bölgede bolca bulunan yeşil papağanı gözlemledik. Yeşil papağanlar bir tır kasasından yıllar önce dökülüp İstanbul’a yayılıyor. Oradan da 30-40 yıldır üremeye de başlıyorlar. Daha evvel burada sesini duymuş lakin kendisini görmemiştik. Birinci sefer gördük. O cinsle de 248 cins olduk. Bu sayı da Türkiye’deki cinslerin yarısı. Bugün yaptığım müşahedede bine yakın flamingo alanda bulunuyor” diye konuştu.