Haber

İran, kız öğrencilerin zehirlenmesinden ‘dış muhalif medyayı’ sorumlu tuttu, gözaltıları duyurdu

İran’da kız öğrencilere yönelik aylardır devam eden zehirlenme olaylarıyla ilgili olarak ülkenin bazı yerlerinde tutuklu olduğu bildirildi. Hükümet, zehirlenmelerin yabancı medya kuruluşları tarafından “korku ve endişe” yaratmak için gerçekleştirildiğini savundu.

İranlı yetkililer daha önce uluslararası basını “endişe, güvensizlik, korku ve endişe ortamı yaratmak için” yürütülen “melez savaşın” parçası olmakla suçlamıştı.

İçişleri Bakanlığı 7 Mart’ta yaptığı açıklamada, “dış muhalif medyayı” ve protestocuları suçladı.

İstihbarat Bakanlığı, İslam Devrim Muhafızları (IRGC) istihbarat birimi ve polisin konu hakkında gözaltı yaptığını duyurdu.

Gözaltına alınanların tam sayısının belirtilmediği açıklamada, bu kişilerden 3’ünün son aylarda ülkede yaşanan başörtüsü gösterilerinde aktif rol oynadığı ve yurtdışındaki “düşman” medyasıyla temas halinde olduğu belirtildi. .

Bakanlık, gözaltına alınan bir kişinin çocukları aracılığıyla bir okula “uyarıcı ilaç” göndererek öğrencileri zehirlediğini ve bunu filme alarak yabancı basında “korku ve endişe” yarattığını bildirdi.

Bu hareketlerin endişe nedeniyle okulları kapatmaya yönelik olduğu belirtildi.

Gözaltıların Huzistan, Batı Azerbaycan, Fars, Kirmanşah, Horasan ve Elburz vilayetlerinde yapıldığı açıklandı.

Bakanlık, bu zehirlenme hatasına karışan herkes yakalanana kadar operasyonlarına devam edeceğini bildirdi.

Kız çocuklarının zehirlenmesi aylardır devam etmesine rağmen konu hakkında açıklama yapamayan hükümet, veliler tarafından eleştirildi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, zehirlenmenin ardındakiler için ciddi bir yargılama ve cezalandırma çağrısında bulundu.

BBC İzleme Servisi’nin yenilikçi haber sitesi Etemad’ın haberine göre, 30 Kasım-5 Mart tarihleri ​​arasında 25 bölgede 127 okulda zehirlenme olayları yaşandı. Yalnızca 5 Mart’ta 35 okulda zehirlenme vakaları bildirildi.

Mart ayı başında zehirlenme sayısının bini geçtiği bildirildi.

Parlamento araştırma komitesi üyesi Mohammad-Hassan Asafari Pazartesi günü ISNA haber ajansına verdiği demeçte, “25 (31 vilayetten) ve yaklaşık 230 okul etkilendi ve 5.000’den fazla kız ve erkek çocuk zehirlendi.”

Asafari, “Zehirlenmenin türü ve nedeninin belirlenmesi için çeşitli testler yapılıyor. Şu ana kadar kullanılan zehrin türü hakkında kesin bir bilgi elde edilemedi.”

İran Sağlık Bakanlığı zehirlenme sonucu can kaybı olmadığını açıkladı. Birçok hastanın birkaç saat içinde hastaneden taburcu edildiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu