Haber

İzlanda’da olağanüstü hal ilan edildi! Son 2 günde yaşanan binlerce deprem volkanik patlama korkusu yarattı

Güçlü sarsıntılar ülkenin güneybatısındaki Reykjanes yarımadasını sarsıyor ve volkanik patlama tehlikesi Grindavik kasabasında yaşayan binlerce insanın hayatını tehlikeye atıyor. Reykjanes yarımadasında bulunan Fagradalsfjall yanardağı çevresinde son haftalarda binlerce sarsıntı kaydedildi. Bu nedenle yetkililer, önlem olarak güneybatıdaki Grindavík kasabasında yaşayan binlerce kişinin tahliye edilmesini emretti. Yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı ilçeye giden tüm yollar, trafiğin giriş çıkışını sağlamak amacıyla acil durumlar dışında kapatıldı.

İZLANDALI YETKİLİLER UYARILMIŞTI

İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO), büyük oranda erimiş kayaların yeraltına yayılıp yüzeye çıkmasından endişe duyduğunu söyledi. IMO yaptığı açıklamada, “İlgili magma miktarı, Fagradalsfjall’daki patlamalarla ilişkili en büyük magma sızıntılarında gözlemlenen miktardan önemli ölçüde daha fazladır” dedi.

“Yakınlarda herhangi bir tehlike yok”

İzlanda Sivil Savunma Bakanlığı, tahliye kararının, IMO’nun “şu anda oluşan bir magma tünelinin Grindavík’e ulaşabileceğini” göz ardı edememesi sonrasında geldiğini söyledi. İzlanda Sivil Koruma Ajansı dün yaptığı açıklamada durumun acil bir tahliye olmadığını belirterek, Grindavík halkına “Sakin olun çünkü tepki vermek için yeterli zamanımız var” çağrısında bulundu. Açıklamada, “Acil bir tehlike yok, tahliye öncelikli olarak önleyicidir ve tüm Grindavík sakinlerinin güvenliği öncelikli hedeftir.” ifadesine yer verildi.

VOLKAN PÜSKÜRTMESİ NEDİR?

Volkanik patlamalar, çevredeki katı kayalardan daha hafif olan magmanın çok derinlerden yer yüzeyine çıkmasıyla meydana gelir. İzlanda, yaklaşık 30 aktif volkanik alanıyla dünyanın coğrafi olarak en aktif bölgelerinden biridir. Temmuz ayında Fagradalsfjall bölgesinde Litli-Hrutur veya Küçük Ram patladı ve turistleri “dünyanın en yeni bebek yanardağı” bölgesine çekti. Bölge, 2021, 2022 ve 2023 yıllarındaki patlamalara kadar sekiz yüzyıl boyunca hareketsiz durumdaydı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

haberaltinekin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu