Ekonomi

Kredi yerine nakit avans

Birol BOZKURT

Bankacılık sektörü faiz oranlarını yükselterek kredi musluğunu keserken, kredi kartlarından nakit avans kullanımını da artırıyor. Bireysel kredilerde yıllık faiz oranı yüzde 31,49’a yükselirken, kredi kartı faiz oranları yüzde 1,36’da kalırken, vatandaşlar ihtiyaç kredisi yerine kredi kartlarından taksitli nakit avans kullanmaya yöneldi.

BDDK verilerine göre, 24 Mart haftasında 8,4 trilyon liraya ulaşan bankacılık şubesinin toplam kredi hacmi içinde ihtiyaç kredileri ve bireysel kredi kartlarının payı 1 trilyon 805 milyar lira oldu. Taksitli ticari krediler ve kurumsal kredi kartlarını da eklediğimizde rakam 4 trilyon TL’yi geçiyor.

Bir haftada 25 milyar liralık artış

1.8 trilyon liraya ulaşan bireysel kredi ve kredi kartı hacminin 551 milyar 714 milyon lirasını bireysel kredi kartları oluşturdu. Yılbaşından bu yana 1 trilyon 83 milyar lira olan bireysel krediler 170 milyar lira artarak 1 trilyon 253 milyar liraya yükseldi. Kredi kartı hacmindeki artış ise 100 milyar lirayı aşarak 446 milyar liradan 551 milyar liraya ulaştı.

Geçen haftaki artışın 25 milyar liraya ulaşması dikkat çekiyor. Bireysel kredilerdeki artış oranı yüzde 17 olurken, bireysel kredi kartlarındaki bu artış oranı yüzde 24’e ulaştı. İhtiyaç kredisi faiz oranlarındaki artış, kredi kartı harcamalarına yansıdı.

Peki bu artışın sebebi nedir? WORLD’a konuşan bankacılık kaynakları, bu artışın temel sebebinin faiz oranları olduğunu söylüyor. Konuştuğumuz bir banka kaynağı, “Müşteriler son dönemde ihtiyaç kredisi kullanmak yerine kredi kartlarından taksitli nakit avans çekmeyi tercih ediyor.

Nakit avansları 12 taksitte hızlı ve prosedürlerle uğraşmadan çekebilme imkanı müşteriler için daha caziptir. Maaşının 4 katına kadar nakit avans çekebilir. Bu durum hem komisyon oranlarından daha fazla gelir elde eden bankalar hem de daha uygun ve hızlı kredi kullanan müşteriler için avantajlıdır.”

Kredi kartlarında nakit çekme faiz oranı %1,36

Kredi kartlarının faiz oranları Merkez Bankası’nın para politikası faizi ile belirlenmektedir. Kredi kartlarına uygulanan en yüksek faiz oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sonundan itibaren beşinci gün açıklanır. 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren Merkez Bankası tarafından belirlenen nakit faiz oranı (alışveriş ve nakit çekme faizi) aylık %1,36 olarak uygulanmaktadır.

Bazı bankalarda online nakit avans çekme işlemlerinde bu oran %1,23’e kadar düşmektedir. Gecikme faiz oranı aylık %1,66 olarak belirlendi. İhtiyaç kredisi faiz oranları yükselmeye devam ediyor. 24 Mart haftasında ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 31,49’a yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu