Ekonomi

‘Milliyet farkı ücreti’ alan otelin cezası belli oldu! Bakan Ersoy açıkladı

Turizm geliri ocak, şubat ve mart aylarından oluşan 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 21’i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize ediyor. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 7 milyar 775 milyon 627 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 9 milyon 174 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 10 ARTTI

Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 21,6’sını 1 milyon 942 bin 94 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 93 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 64 dolar oldu.

Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki yeme içme harcamalarının payı yüzde 22,6, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı yüzde 16,7, paket tur harcamalarının payı ise yüzde 11,5 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yeme içme harcamaları yüzde 2,8, uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 11,8 ve paket tur harcamaları yüzde 19,4 arttı.

Ziyaretçiler yüzde 46 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 31,3 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise yüzde 9,6 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 73,6 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.

TURİZM GİDERİNDE ARTIŞ

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,3 artarak 1 milyar 779 milyon 649 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 444 milyon 620 bin dolarını kişisel harcamalar, 335 milyon 30 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

BAKAN ERSOY: REKOR TURİZM GELİRİ ELDE ETTİK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir basın toplantısı yaparak turizmin ilk çeyrek verilerini değerlendirdi.

Bakan Ersoy, açıklanan rakamların yıl sonu için konulan 60 milyar dolarlık hedeflerin doğrultusunda gerçekleştiğini ve gecelik ortalama harcama verisi ile tarihin en yüksek oranına ulaşıldığını belirtti.

“FORMULA 1 YENİDEN TÜRKİYE’YE DÖNECEK”

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasında Formula 1’in 2026 yılında yeniden Türkiye’ye döneceğini belirtti.

“MİLLİYET FARKI” ÜCRETİ TALEBİNE 54 BİN 694 TL KESİLDİ

Limak Lara Deluxe Hotel, rezervasyonda “Milliyet farkı” için ek ödeme talep etmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya’da bir otel tarafından alınan “Milliyet Farkı” ücretine cezai işlem uygulanacağını belirtmişti. Bakan Ersoy ise basın toplantısında, bu otele 54 bin 694 TL idari ceza kesildiğini açıkladı.

Bakan Ersoy, ilgili otele para cezası kesildiğini belirtirken alınan ücretin iade edildiğini de duyurdu.

TANITIM ATAĞI

Bakan Ersoy, turizmin 12 aya yayılması için tanıtım kampanyalarına ağırlık verildiğini belirterek, sosyal medyadaki tanıtımların da bu amacı desteklediğini dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Antalya’daki Limak Lara Hotel Deluxe’ün daha ucuz olması nedeniyle İngiltere merkezli bir siteden rezervasyon yaptıran bir kişiden ‘milliyet farkı ücreti’ adı altında ekstra para aldığı ortaya çıkmıştı.

Olay sosyal medyada infial yaratınca Kültür ve Turizm Bakanlığı derhal harekete geçmiş ve otelden resmi savunma isterken, denetim için kontrolör görevlendirilmişti.

ŞİRKET ‘ÖZÜR’ DİLEMİŞTİ

Limak International Hotels & Resorts da konuya dair bir açıklama yayınlamış, ‘milliyet farkı” ifadesi nedeniyle özür dilemişti.

Otel açıklamasında “Amacını aşan bu ifadenin dikkatsizlik nedeniyle ve hassasiyetler öngörülemeden kullanılması hepimizi üzmüştür” ifadesi yer aldı.

Şirket açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

* Habere konu olan yanıltıcı rezervasyon 14 Nisan 2024 tarihinde İngiltere üzerinden bir web sitesinden Türkiye’den iki kişi adına yapılmıştır.

* Misafirlerimiz otele geldiklerinde bir kişinin Romanya vatandaşı olduğu, rezervasyonun Türkiye’den yapılmış gibi gösterildiği, yanlış bilgi beyan edildiği anlaşılmıştır.

* Bunun üzerine fiyat farkı oluştuğu misafirlerimize aktarılmıştır. Bölgesel ve dönemsel kampanyalar nedeniyle bu tür fiyat farklılıkları oluşabilmektedir.

* Konu bu nedenle ortaya çıkan fiyat farkı iken tutarın ‘milliyet farklı’ olarak yansıtılması olayın kapsamını değiştirmiştir.

* Yanlış anlaşılan ifade nedeniyle en içten özürlerimizi tekrarlıyoruz, konuyu kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

kaynaslihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu