Ekonomi

Nijerya, İngiltere’de açılan 11 milyar dolarlık tahkim davasını kazandı

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya, İngiltere’de açılan 11 milyar dolarlık tahkim davasını kazandı.

Premium Times gazetesinin haberine göre Process & Industrial Developments (P&ID) şirketi, Nijerya Petrol Kaynakları Bakanlığı ile 2010 yılında yaptığı sözleşmenin uygulanmaması nedeniyle Nijerya’ya açtığı 11 milyar dolarlık davayı kaybetti.

Nijerya hükümetinin avukatları, İngiltere’nin başkenti Londra’daki mahkemede, P&ID’nin ülkedeki doğalgaz işleme tesisi projesini kazanmak için rüşvet verdiğini savundu.

Mahkeme, P&ID şirketinin 11 milyar dolarlık tazminat talebini reddetti.

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, bunu Afrika ve gelişmekte olan ülkeler için “bir zafer” olarak nitelendirdi.

P&ID ile Nijerya arasında anlaşma

2010 yılında P&ID şirketi, Nijerya hükümeti adına Nijerya Petrol Kaynakları Bakanlığı ile ülkenin petrol bölgesi Cross River eyaletinde bir doğal gaz işleme tesisi inşa etmek ve işletmek için 20 yıllık bir sözleşme imzaladı.

Nijerya hükümeti ise şirketin söz konusu anlaşmayı yapabilmek için rüşvet verdiğini, dolayısıyla sözleşmenin “geçersiz” olduğunu iddia etti.

Ancak P&ID, Nijerya hükümetinin yükümlülüklerini yerine getirmediğini ileri sürerek İngiltere’de tahkim davası açarak Nijerya hükümetinden 11 milyar dolar tazminat talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu