Haber

Söyleşi: Çin’in Tayland Büyükelçisi, Xi’nin Ziyaretinin Çin-Tayland İlişkileri İçin Bir Kilometre Taşı Olduğunu Söyledi

BANGKOK, 17 Kasım (Xinhua) — Çin’in Tayland Büyükelçisi Han Zhiqiang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, Tayland’a devlet başkanı olarak ilk ziyaretinin ikili ilişkileri yönlendirme ve ilerletmek açısından bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Xi, Perşembe’den Cumartesi gününe kadar Tayland’ın başkenti Bangkok’ta düzenlenecek 29. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) İktisat Başkanları Toplantısı’na katılacak ve Tayland Krallığı Başbakanı Prayut Chan-o-cha’nın davetlisi olarak ülkeyi ziyaret edecek.

Büyükelçi Han, Çin ve Tayland medyası ile kısa mühlet evvel yaptığı ortak bir söyleşide, yeni tarihi şartlar altında, Çin-Tayland ilgilerinin muazzam potansiyel ve geniş beklentilerle eşi gibisi görülmemiş gelişme fırsatları ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Han, Xi’nin, Çin-Tayland bağlarının uzun vadeli gelişimine güçlü bir ivme kazandırmak ve istikameti belirlemek üzere Tayland başkanlarıyla birlikte çalışacağına ve ziyareti ikili bağlantılar tarihinde yeni bir kilometre taşı haline getireceğine inanıyor.

İki ülke halklarının uzun dostça alakalar geçmişine sahip olduğunu kaydeden Han, Kovid-19 pandemisinin patlak vermesinden bu yana, iki ülkenin salgınla çaba etmek ve ekonomik toparlanmayı sağlamak için birlikte çalışıp Çin ile Tayland’ın hem sevinci hem de kederi paylaştığı ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını sözlerine ekledi.

Bu yıl, Çin ile Tayland arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 47’nci, Çin-Tayland kapsamlı stratejik işbirliği iştirakinin ise 10. yıl dönümü.

Büyükelçi Han, Çin’in Tayland’ın en büyük ticaret ortağı, tarım eserleri için en büyük ihracat pazarı ve değerli bir yabancı yatırım kaynağı olduğunu söyledi.

Kovid-19’un etkisine rağmen son yıllarda ikili ekonomik ve ticari işbirliği yükselişini sürdürüyor. Han, 2021’de ikili ticaretin birinci sefer 100 milyar ABD dolarını aştığını ve bu yıl rekor düzeye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Han, ulaşım imkanlarıyla ilgili olarak, Çin-Tayland yüksek süratli demiryolu inşasını hızlandırmanın ve bu demiryolunu Çin-Laos Demiryoluna bağlayarak Hindiçin Yarımadası’ndan geçen bir ana arter oluşturmanın yük ve yolcu akışını kolaylaştıracağını, ekonomik ve ticari kalkınmayı destekleyeceğini ve ortak refahı artıracağını söyledi.

Çinli diplomat, Çin-Laos Demiryolu’nun yaklaşık bir yıl evvelki açılışından bu yana, birçok Çin ile Tayland ortasında olmak üzere, 10 milyon tondan fazla yük taşıdığını kaydetti.

Endüstriyel işbirliği konusunda ise Han, Çinli işletmelerin Tayland’daki yatırımlarının son yıllarda hızla arttığını ve özellikle en ileri alanlarda işbirliği için beklentilerin yüksek olduğunu söyledi.

Dijital ekonomi, yeşil ekonomi ve yeni enerji alanlarında ikili iş birliğinin geliştiğini belirten Han, Çin’in 5G teknolojisi, e-ticaret, elektrikli araçlar ve fotovoltaik eserlerin Tayland’ın yeni ekonomisini desteklediğini ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin ana büyüme itici güçlerinden biri haline geldiğini kaydetti.

Büyükelçi, gelişmekte olan ülkeler ve yakın komşular olarak Çin ile Tayland’ın, değerli milletlerarası ve bölgesel problemlerde birçok ortak çıkarları, teklifleri ve konumları paylaştığını söyledi.

Haziran ayında, Tayland Başbakanı Prayut, Xi başkanlığındaki Global Kalkınma Yüksek Seviyeli Diyaloğu’na katıldı. Eylül ayında, Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai, Küresel Kalkınma İnisiyatifi’nin (GDI) Dostlar Grubu’nun Bakanlar Toplantısına katıldı. Han, her ikisinin de Tayland’ın Xi tarafından önerilen Global Kalkınma İnisiyatifi’ne güçlü desteğini gösterdiğini söyledi.

Büyükelçi, Xi’nin global güvenlik ikilemini çözmek için önerdiği Global Güvenlik İnisiyatifi’ne Tayland’ın da büyük ehemmiyet gösterdiğini ve olumlu karşılık verdiğini de kelamlarına ekledi.

Han, yaklaşan APEC Ekonomik Önderler Toplantısı ile ilgili olarak ise, mevcut karmaşık ve istikrarsız memleketler arası ortamda, toplantının “Aç, Bağlan, Dengele” olarak belirlenen temasının Asya-Pasifik’teki kalkınma ve işbirliğinin ortak ihtiyaçlarını karşıladığını ve bölgede ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine uygun olduğunu söyledi.

Çin’in Tayland Büyükelçisi Han, Çin’in ev sahibi olarak Tayland’ın değerli rolünü desteklediğini ve Xi’nin Çin’in APEC’in gelişimi, global yönetişimin güzelleştirilmesi ve dünya ekonomik toparlanması konusundaki tahlillerini ve fikirlerini ortaya koyacağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu