Ekonomi

Batılı madenciler Afrika metal yarışında rekabetle karşı karşıya

Bakır, kobalt, nikel ve lityum gibi kritik hammaddelere yönelik küresel talep arttıkça, büyük Batılı madencilik şirketleri, Afrika’nın zengin rezervlerini kullanma yarışında Orta Doğu ve Çin’deki rakiplerine yetişmek için mücadele ediyor. Pazartesi günü Güney Afrika’nın Cape Town kentinde başlayacak olan yıllık Afrika Madencilik Fuarı, Afrika’daki projeleri ilerletmek için gereken sermayeyi çekmeye odaklanacak.

Rio Tinto (NYSE:RIO) ve BHP Group (NYSE:BHP) gibi halka açık başlıca madenciler, dünyanın önde gelen kobalt tedarikçisi ve değerli bir bakır kaynağı olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) potansiyel anlaşmalar için pazarlık yapıyor. Ancak şirketlerin yönetim kurulları, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kaygıları ve yüksek riskli ülkelerdeki geçmiş skandallar nedeniyle hissedarların tepkisine karşı temkinli davrandığı için bu anlaşmalar ertelendi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin geniş rezervleri daha temiz bir güce geçiş açısından paha biçilmez değerdedir, ancak yatırımlar siyasi istikrarsızlık, yolsuzluk riskleri ve altyapı eksikliği nedeniyle sekteye uğramaktadır. Rio Tinto, BHP ve Ivanhoe Mines (OTC:IVPAF) arasında Ivanhoe’nin Kongo’daki Western Foreland bakır projesindeki hisseyle ilgili resmi olmayan görüşmeler yapıldı.

Anglo American (JO:AGLJ) ayrıca Eurasian Resources Group’un (ERG) Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki varlıklarına ilgi duyduğunu ifade etti, ancak maliyetlerin kontrol edilmesiyle ilgili endişeler olası bir anlaşmayı engellemiş olabilir.

JS Held Afrika Yönetici Danışmanı Patrick Edmond, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne girmeyi düşünen madencilik şirketlerinin hissedarlardan zorlu sorularla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Hissedarlara verilecek ödüllerin risklerden daha ağır basmasını sağlamak için şirketlerin dikkatli bir strateji geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Gine’de Rio Tinto, operasyonel riskler nedeniyle yaklaşık otuz yıldır tereddüt ettikten sonra yakın zamanda Simandou demir cevheri projesinde ilerleme kaydetti. Rio, BHP ve Anglo ile birlikte Angola, Malavi, Ruanda, Tanzanya ve Zambiya’daki küçük kaşifleri destekleyerek daha büyük anlaşmalardan kaçınıyor.

Daha yeşil bir ekonomi için ihtiyaç duyulan malzemelere olan talep arttıkça, kritik madencilik projelerinde hisse satın almanın maliyeti de artıyor. Bu kaynaklar açısından zengin olan Afrika bakır boru hattına, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi daha yüksek riskler üstlenebilecek mali kapasiteye sahip petrol güçlerinin ilgisi artıyor.

Batılı şirketler, olumsuz hava koşullarının, su kıtlığının, zayıf cevher kalitelerinin ve mevzuat sorunlarının madencilik projelerini tehdit ettiği Latin Amerika’da ek zorluklarla karşı karşıyadır.

Çinli şirketler Kongo’daki varlıklarını güçlendiriyor ve Afrika’daki yatırımlarını genişletiyor. Devlet destekli MMG geçen yıl Botswana’daki Khoemacau bakır madenine 1,9 milyar dolar harcamayı kabul etti.

Ivanhoe’nun Çin’deki Zijin Mining’den Kamoa-Kakula bakır madeninde önemli bir yatırım alan Western Foreland projesiyle ilgilenen, uluslararası şirketlerden devlet varlık fonlarına kadar çok sayıda yatırımcı var. Suudi Arabistanlı Ma’aden ve Ivanhoe Electric, Suudi Arabistan’daki madencilik projeleri için bir ortak girişim kurdu ve Ma’aden, kritik mineralleri yurt dışına tedarik etmek için bir fon oluşturdu.

Önemli bir hareketle, Abu Dabi’deki Uluslararası Holding Şirketi’nin (IHC) bir birimi, Zambiya’daki Mopani Bakır Madenlerine %51 hisse karşılığında 1,1 milyar dolar yatırım yaptı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-gulyali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu