Sağlık

Emzik seçimi bebeğinizin ağız yapısını etkiler…

Emzikler bebeklerin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak, günlük rutinlerde veya uyku zamanlarında onları sakinleştirmek ve rahatlatmak amacıyla sıklıkla tercih edilen ürünlerdir. Kolay bir dönem olmayan bebeklik döneminde anneler için zaman tasarrufu sağlayabilir. Piyasada farklı özelliklere sahip, farklı malzemelerden üretilen, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarıyla öne çıkan pek çok emzik çeşidinin bulunduğunu belirten Dr. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir önemli uyarılarda bulunuyor.

Emzik kullanımının anne memesini reddetme, diş çürümesi, dişlerde çarpıklık, çene bozuklukları ve parmak emme alışkanlığı gibi sorunlara neden olmadığını belirten önemli noktaların bilinmesi gerekiyor. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir dikkat çeken bahis konularını 10 unsurda aktarıyor.

1-Bebek anne memesini emmeye alışıncaya kadar emzik kullanımına başlanmamalıdır.

2-Anne, baba ve bakıcılar da dahil olmak üzere asla başka bir kişinin ağzına emzik yerleştirilmemelidir.

3-Bebeğin emziğe alışmasına yardımcı olabileceği, uykuya dalmasını kolaylaştırabileceği veya sağlığına faydalı olabileceği düşüncesiyle; Emzik bal veya pekmeze batırıldıktan sonra bebeğe verilmemelidir. Bebeğin ağzında şekerli bir yiyecek varken uykuya dalmak, ‘erken çocukluk çürüğü’ olarak adlandırılan şiddetli çürüklerin ana nedenlerinden biridir.

4-Bebeğin meyve tüketimini arttırmak ve vitamin almasını kolaylaştırmak amacıyla; Bebeğe hazneli emziklere yerleştirilerek verilmesi, çürük riski yüksek olan bebeklerde erken diş kaybı riskini arttırabilir. Meyveyi emzikle tüketmekten hoşlanan bebeklerde meyvelerdeki şeker, çürük bakterilerinin bulunduğu ağız ortamında kaşıkla beslenmeye göre daha uzun süre kalarak çürük riskini artırıyor.

5-Emzik seçerken Bisfenol-A (BPA) içermeyen emzikler tercih edilmelidir. Özellikle bebekler için üretilen ürünlerde BPA’nın kullanımı üreme sağlığına zararlı etkileri nedeniyle birçok ülkede yasaklanmıştır.

6-Ağız yapısına uygun olarak üretilen ortodontik emzikler, anne meme ucunu taklit eden emzikler olup, çene gelişimi ve diş dizilimine daha az etkisi olacağı iddiasıyla pazarlanmaktadır. Ebeveynler için yeni bir alternatif olarak düşünülebilir ancak klasik emziklerin ağız yapısında yol açtığı bozuklukların önüne geçebileceğini söylemek doğru değildir. Bu emzikler ancak tavsiye edilen kullanım süreleri içerisinde tercih edilebilir.

7- Ağızdan düşüp tekrar ağza alınan veya düzgün ve sık aralıklarla temizlenmeyen emzik yüzeylerinde bakteri ve mikroorganizma birikmesi; Ağızda mantar gibi lokal enfeksiyonlara ve mide-bağırsak sisteminde ciddi hastalıklara neden olabilir. Emzik temizliğinde özel olarak üretilmiş sterilizatörler kullanılabilir; İki günde bir 5 dakika kaynatmanız da yeterli olacaktır.

8-Lateks alerjisi riski ve bakteri tutma oranının diğer malzemelerden yapılan emziklere göre daha fazla olması nedeniyle lateks emzikler tercih edilmemelidir.

9-Emziklerin 12 aydan uzun süre kullanılması akut orta kulak iltihabı riskini artırabilir.

10-Yaklaşık 18 aylıkken, süt dişlerinin çıkmaya başladığı dönemde emzik kullanımına son verilmelidir. Uzun süreli emzik kullanımı çene gelişiminde ve diş dizilişinde önemli bozukluklara neden olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-pursaklar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu