Haber

Çin ile Tayvan arasında yeni gerilim: Çin’e bağlı 24 uçak ve 4 gemi tespit edildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ortada “SU-30”, “J-10”, “J-11”, “H-6” ve “AWACS” tipi uçakların bulunduğu uçaklardan 10 adedi limitli kabul edildi. Tarafların Tayvan Boğazı’ndaki etki alanları. Deniz hattını geçtiği ve 4 savaş gemisinin ortak muhabere devriyesi yaptığı bilgisi verildi.

Açıklamaya göre, 24 uçak ve 4 gemi tespit-izleme araçlarıyla takip edildi; savaş uçakları, donanma gemileri ve kara konuşlu füze sistemleri devreye girdi.

Bakanlık 9 Haziran’da ada çevresinde Çin’e bağlı 37 askeri uçak ve 5 savaş gemisi tespit edildiğini bildirdi.

Uçuşların ve gemi devriyelerinin ABD’nin Tayvan’daki fiili büyükelçiliği olan Amerikan Enstitüsü Başkanı Laura Rosenberger’in adayı ziyaret ettiği haftaya denk gelmesi dikkat çekti.

Rosenberger, hafta başında Tayvan medyasına yaptığı açıklamada, ABD’nin Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrar istediğini ve Ada’nın meşru müdafaasına destek amacıyla silah satışına devam edeceğini belirtmişti.

ABD ve Çin arasında Tayvan gerginliği

ABD’nin diplomatik olarak tanımadığı Tayvan ile gayri resmi ilişkilerini üst düzey ziyaretler ve silah anlaşmaları yoluyla sürdürmesi, adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin’in tepkisini geride bırakıyor.

Bir önceki ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’de Tayvan’a yaptığı ziyaret, Washington ile Pekin arasında krize neden olmuştu. Ziyaretin ardından Çin ordusu, ada çevresinde 7 gün boyunca fiilen abluka oluşturan askeri tatbikatlar düzenledi.

Ziyaretin ardından Çin, Tayvan çevresinde uçak ve gemi devriyelerini artırdı ve Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Alanı (ADIZ)” ilan ettiği alan ile etki alanlarını sınırlaması beklenen “orta hat” üzerinden düzenli uçuşlar gerçekleştirdi. Tarafların Tayvan Boğazı’ndaki

Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in Nisan ayı başında Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize’ye yaptığı ziyaretin ardından ABD’ye “transit ziyaret” yapması ve ardından Çin ordusu, Ada çevresinde 3 günlük askeri tatbikat düzenledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan beri fiilen bağımsızlığını yaşıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

“Tek Çin” ilkesini vurgulayan Pekin, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesi kuralını koyuyor. .

menderes-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu