Haber

Facianın yıl dönümünde Bakan Yerlikaya’dan değerli açıklamalar!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili, “Gözyaşlarımızı sildik, el ele verdik. Dünyanın en büyük arama, kurtarma ve kurtarma operasyonunu başlattık. Yüzyılın felaketini yüzyılın birlik ve beraberliğine dönüştürdük.”söz konusu.

Bakan Yerlikaya, 6 Şubat depreminin birinci yıldönümünde Kahramanmaraş’taki Kapıçam Mezarlığı’nı ziyaret ettikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, bundan bir yıl önce saat 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremle tüm ülkenin sarsıldığını belirterek, 65 saniyelik depremin ömür boyu sürdüğünü ve bitmeyecek gibi göründüğünü söyledi.

Yerlikaya, deprem nedeniyle koku alma zahmetine giremeyen bebeklerin, öpülebilen anne ve babaların, düğün günü olan nişanlıların kaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Yine bir yıl önce bugün saat 13.24’te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Yaşadıklarımız yüzyılın felaketiydi. 120 bin kilometrekarelik alanda 11 il, 124 ilçe 6 bin 929 köy ve mahalle ağır hasara uğradı. 53 bin kilometre kare 537 can kaybettik, 107 bin 213 vatandaşımız yaralandı. Kaybettiğimiz canların sadece 12 bin 718’i Kahramanmaraş’taydı. Doğrudan etkileyen yüzyılın felaketinde 14 milyon vatandaşımız olan devletimiz, depremin ilk anından itibaren tüm kurum, kuruluş, personel, ekipman ve tesisleriyle tam bir seferberlik ruhu içerisindedir.İlk depremden sadece 13 dakika sonra saat 04.30’da tüm kurtarma ekiplerimiz olay yerinde AFAD tarafından Türkiye’ye deprem bölgelerine gitme talimatı verildi. Depremden sadece 45 dakika sonra saat 05.02’de AFAD en üst düzey uluslararası acil yardım davetini yayınladı. 4. seviye acil durum ilan etti.”

Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla deprem felaketinin yaşandığı her yerde koordinasyonu sağlamak üzere kabinedeki bakanların neredeyse tamamının görevlendirildiğini belirterek, valilere saat 05.45’te deprem bölgelerine gitme talimatı verildiğini belirtti.

“FELAKET BÜYÜK OLDU AMA DEVLETİMİZ MİLLETİMİZ AYAKTAydı”

Yerlikaya, depremden etkilenen illerdeki mevcut yöneticilere destek amacıyla 59’u vali olmak üzere toplam 708 mülki idarecinin deprem bölgelerine taşındığını anlatarak konuşmasına şöyle devam etti:

“Saat 11.25’te deprem bölgelerinde ilk bireysel çadırlar kuruldu. Depremin ikinci gününde ilk bireysel konteynerimizin kurulumuna başladık. 20 Şubat’ta Kahramanmaraş Karacasu’daki il konteyner kentinde yaşam başladı. Felaket, 85 milyon insanın kalbi deprem bölgesindeki kardeşlerimizle birlikte atıyor. Çünkü söylemesi kolay.” 9 saat arayla meydana gelen depremlerde 38 bin 901 bina yıkıldı. 26 bin binada arama kurtarma çalışması yapıldı. Bölgede müdahale çalışmaları kapsamında 11 bin 488’i uluslararası, 35 bin 250’si arama kurtarma personeli ve 142 bini güvenlik personeli olmak üzere toplam 650 kişi görev yaptı. Binlerce personel görev başındaydı. 23 gün süren arama kurtarma çalışmaları sırasında “Beni duyan var mı?” karanlığı deldi. Birden fazla kez ışık ve umut vardı. Günler sonra bir bebeğin enkaz altından çıkarıldığına tanık olduk. Bir annenin bebeğine kavuşması… Evet, felaket büyüktü. Kayıplarımız çok oldu ama devletimiz ve milletimiz dimdik ayaktaydı. Gözyaşlarımızı silip el ele tutuştuk. Dünyanın en büyük arama kurtarma ve kurtarma operasyonunu başlattık. Yüzyılın felaketini yüzyılın birlik ve beraberliğine dönüştürdük. Depremin akut dönemlerinde AFAD ile uyumlu olarak çadır kentler ve konteyner kentler kurduk. Milyonlarca vatandaşımızı yurtlarda ağırladık. “‘Evim senin evin olsun’ kampanyasıyla depremzede kardeşlerimize evimizin, kalbimizin kapılarını açtık.”

“BÜYÜK BİR HIZLA KONUT TESLİMİNE DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin ilk günlerinde “Kaybettiğimiz canları elbette geri getiremeyiz ama bunun dışındaki tüm kayıplarımızı telafi etmek görevimizdir” sözlerini hatırlatan Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu:

“Ve çok şükür dünyada eşi benzeri olmayan bir konut seferberliği başlattık. 41 bini deprem konutu, 5 bini kalıcı köy evi olmak üzere 46 bin konutun kurallarını geri çekiyor, anahtarlarını teslim ediyoruz. Siz değerli hak kardeşlerimize, yapmaya da devam edeceğiz. Bugün saat 14.00’ten sonra Kahramanmaraş’ta 9 bin 289 konutun kuralarını hak sahiplerine teslim etmek için hep birlikteyiz. Sevginin adı yorulmamaktır, dedi şair, yorulmayacağız, durmayacağız.İnşallah evleri hızla bitirip haklı kardeşlerimize verip sıcak yuvalarına ulaştırmaya devam edeceğiz.Bu gece aynı saatte Miraç gecesi Bu mübarek gecede dualarımız hep aynı. Allah ülkemizi, milletimizi, şehirlerimizi her türlü afetlerden korusun. Şubat ayının birinci yıl dönümünde depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. 6. Ailelerine, yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Hepsi huzur içinde yatsın. umutla.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu