Haber

Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak kaliteyi kurum kültürümüz haline getirdik”

Beş Yıllık Kurumsal Tam Akreditasyon belgesini alan ilk devlet üniversitesi olan Ege Üniversitesi’nin (AB) ev sahipliğinde “Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi” konulu konferans düzenlendi. AB Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet katıldı. Köse, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye  Tunçsiper, Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Kale, AB üst yönetimi, AB senato üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “5 Yıllık Kurumsal Tam Akreditasyon belgesini alan ilk devlet üniversitesi olarak kalite yolculuğunda deneyimlerimizi ve örnek uygulamalarımızı paylaşmak bizim için çok değerli. YÖKAK öncesi üniversitelerimizle. 21. yüzyılda küreselleşmenin ve bilgi teknolojilerinin hızla gelişmesine paralel olarak eğitim alanında önemli dönüşümler yaşanmıştır. Tüm bu gelişmeler ışığında yükseköğretimin değişen yapısı içindeki rekabet, yükseköğretim kurumlarında kalitenin sorgulanmasını ve belirli kalite garanti sistemlerinin geliştirilmesini kaçınılmaz hale getirmiştir. “Ege Üniversitesi olarak küresel rekabette geri kalmamak adına kalite anlayışını kurum kültürü haline getirmek ve eğitim programlarımızı akredite etmek için kendimize hedefler belirledik ve bu hedefler doğrultusunda çok çalıştık.”

“Akredite olan program sayımızı 53’e çıkardık”

Ege Üniversitesi’ndeki akredite program sayısını artırdıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Budak, “Kalite politikaları ekseninde yürüttüğümüz disiplinli çalışma sonucunda başarıda büyük bir ivme yakalayarak sayıyı artırdık. 2017 yılında 11 olan akredite program sayısı bugün itibariyle 53’e yükseldi. Gösterdiğimiz üstün çabaların ve izlediğimiz güçlü stratejilerin ardından; Kurumsal Akreditasyon Programına dahil olan üniversitemizde tam bir seferberlik başlattık ve tüm değerlendirme süreçlerini başarıyla tamamlayarak ülkemizde Tam Kurumsal Akreditasyon alan ilk devlet üniversitesi olarak tarihi bir başarıya imza attık. Mevcut birimlerimizin altyapılarını ulusal ve uluslararası kalite standartlarına uygun şekilde güncelleyerek üniversitemizdeki bilimsel iklimi güçlendirdik. “Üniversitemizin sunduğu geniş çalışma alanları ve öğretim üyelerimizin araştırma üniversitesi olma inancıyla butik teknik üniversiteler arasında öne çıkan, 2021 yılında araştırma üniversitesi ilan edildik. 60 bin öğrenci var” dedi.

Rektör Prof., Ege Üniversitesi’nde yürütülen öğrenci odaklı uygulamalara da değindi. Dr. Budak, “Öğrenci odaklı üniversite vizyonumuz doğrultusunda Öğrenci Dekanlığı gibi 90’ın üzerinde öğrenciye odaklanan uygulamamızla öğrencilerin aktif olarak katıldığı şeffaf ve dinamik yönetim anlayışımızı daha da güçlendirdik. ve Öğrenci Senatosu, Ege Plus ve Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi. Ege Üniversitesi olarak 65 bin öğrenci, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından 600’e yakın firmanın katılımıyla Avrupa’nın en büyük gençlik meslek fuarını düzenledik. 2022 yılında öğrenci odaklı yönetim anlayışımız doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite Ödülü’nü aldık. Bu başarı bir tesadüf değil, çalışmanın, üretmenin ve kurum kültürümüz haline getirdiğimiz kalite anlayışını tüm faaliyetlerimizde temel prensip olarak benimsememizin sonucudur. Başarıyı sürdürülebilir kılmak, onu başarmak kadar önemlidir. Bu bilinçle Ege Üniversitesi olarak kalite konusunda ilk günkü titizlikle çalışmaya, sistemlerimizi günün gereksinimlerine göre revize etmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda üniversitemizi küresel rekabette güçlendirecek kalite ve çevre yönetim sistemleri arasında yer alan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelerini Üniversitemize kazandırdık. Bu başarı öyküsünü yazan Ege Üniversitesi ailesinin tüm akademik ve idari personeline ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Üniversitemizin akademik değişim-dönüşüm yolculuğunda, Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, varlığıyla bizi onurlandıran YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın, YÖKAK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın desteğini her zaman hissettik. Dr. “Ümit Kocabıçak’a katkılarından ve desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Akreditasyon yüksek düzeyde eğitimin garantisidir”

Yükseköğretim Kalite Komitesi Lideri Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, “Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemleri ve Akreditasyonların Önemi” başlıklı sunumunda, “Yükseköğretim Kalite Kurulunun Faaliyet Alanları”, “Kurumsal Akreditasyon” gibi konular hakkında bilgi verdi. Yükseköğretimde”, “YÖKAK – Kurumsal Dış Değerlendirme Türleri”, “YÖKAK Kriterleri”. Prof. , uygulama, kontrol ve önlem alma (PUKÖ) döngüsü.”

Akreditasyonun faydalarına da değinen Prof. Dr. Kocabıçak, “Akreditasyon, yüksek düzeyde eğitimin garantisidir. Bu, öğrencilerin nitelikli öğretim üyeleri tarafından yönlendirilen ve etkili bir müfredata entegre edilmiş üst düzey eğitim almalarını sağlar. Akredite kurumların mezunları küresel tanınırlığa sahiptir. Bu, kredi transferini veya uluslararası alanda daha ileri çalışmalara devam etmeyi kolaylaştırır. Akreditasyon ve kalite iyileştirme arayışında olan kurumlar, sürekli iyileştirme ve hesap verebilirlik taahhüdünde bulunurlar. Düzenli öz değerlendirme ve dış değerlendirmeler, kurumun gelişen akademik taleplerle uyumlu olmasını sağlar. Bu taahhüt, ilerici ve ilgili bir eğitim deneyimi sağlayarak öğrencilere fayda sağlar. Akreditasyon mezunları yükseltir. Akredite kurumlardan alınan dereceler iş piyasasında katma değer taşır. Patronlar bu kurumların desteklediği katı standartları kabul ederek mezunlara rekabet avantajı sağlıyor. Aynı zamanda öğrencilerin veya araştırmacıların güvenilirliğini güçlendirir ve daha fazla tanınma ve işbirliği olanağı sağlar. “12. Kalkınma Planı Yükseköğretim Hedefleri kapsamında yükseköğretim sisteminde kalite kültürünün yaygınlaştırılmasına ve güçlendirilmesine önem verilmiştir” dedi.

Yükseköğretim kurumlarında kalite akreditasyon çalışmalarının yürütülmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında üst yönetimlerin desteğinin çok değerli olduğunu belirten Prof. Kocabıçak, “Tüm çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarının yeterli şekilde tanımlanması insan gücü yapılanması açısından çok değerli. Kalite sistemini sürdürülebilir hale getirmek kolay bir süreç değildir. “Akademisyenlerin kaliteyi artırma çabasına katılmaları, gerekli olduğu için değil, bunu doğru buldukları için, daha iyi bir kurum olmanın yolu olduğu için, aldıkları eğitimin başarılı olduğunu görmelerini sağlamak özellikle önemlidir. Araştırma ve topluma katkı faaliyetleri bunu yaptıklarında daha aktif, verimli ve verimli oluyor” dedi. .

Toplantı sonunda Prof. Dr. Kocabıçak, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi üyelerine “Kurumsal Akreditasyon Sertifikaları” verdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu